ΕΠΑνΕΚ 2014-2020

Οσφυαλγία – Αυχενικό Σύνδρομο

Ο αυχένας υποστηρίζει την κίνηση και το βάρος της κεφαλής σας – ένα αρκετά κουραστικό έργο, αν σκεφτείτε ότι το κεφάλι ζυγίζει 6 με 8 κιλά. Επίσης κλείνει μέσα του τα περισσότερα νεύρα που από τον εγκέφαλο φθάνουν σε όλα τα μέρη του σώματος, σαν ένας σωλήνας γεμάτος οπτικές ίνες. Αν αναλογιστείτε πόση ώρα ξοδεύετε για οδήγηση, εργασία σε υπολογιστή και παρακολούθηση τηλεόρασης, δεν θα σας φανεί περίεργο που μπορεί να χρειαστείτε λίγη Χειροπρακτική, για να ξαναδώσετε στον αυχένα σας την ικανότητα να αντεπεξέρχεται στις ‘υποχρεώσεις’ του με άνεση.

Κράτα σωστή στάση!

Είναι γνωστό ότι όσο πιο μακριά από το σώμα κρατάς ένα αντικείμενο, τόσο πιο βαρύ το νιώθεις. Ο πόνος στον αυχένα πολλές φορές είναι το μακροχρόνιο αποτέλεσμα κακής στάσης και θέσης του σώματος, ιδίως σε κινήσεις που χρειάζεται να κρατήσουμε ένα αντικείμενο μακριά από το σώμα. Τέτοιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι:

Το βάρος της κεφαλής καθώς εργαζόμαστε σκυφτοί πάνω από ένα γραφείο
Το να σηκώνουμε ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί
Το να βάζουμε και να βγάζουμε αποσκευές ή ψώνια στο αυτοκίνητο
Πολλές χειρονακτικές εργασίες

Το αποτέλεσμα για τον αυχένα θα μπορούσε να είναι η απώλεια της φυσιολογικής κινητικότητας των σπονδύλων, που μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα που διέρχονται ανάμεσα στους σπονδύλους. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν αργά ή γρήγορα να οδηγήσουν σε επώδυνα σύνδρομα.

Ο πόνος δεν μένει μόνο στον αυχένα

Ακριβώς επειδή από τη λειτουργική διαταραχή των σπονδύλων του αυχένα μπορούν να πιεστούν ή να ερεθιστούν τα νεύρα, γι’ αυτό ο πόνος πολύ συχνά αντανακλά στην περιοχή κατανομής τους. Ο Χειροπράκτης θα σας εξηγήσει πότε ένας πόνος που νιώθετε:

στον ώμο,
στο βραχίονα,
στο χέρι, ή
κατά μήκος της πλάτης,

θα μπορούσε να είναι στο πλαίσιο μιας αυχενικής συνδρομής, αντί για κάποιο τοπικό πρόβλημα των περιοχών αυτών.

Διορθώνοντας τις λειτουργικές διαταραχές

Η Χειροπρακτική, σε αντίθεση με τα παυσίπονα φάρμακα, αντιμετωπίζει την αιτία του πόνου, όχι μόνο το σύμπτωμα. Ο Χειροπράκτης θα επιδιώξει να εντοπίσει την συγκεκριμένη δυσλειτουργία που δημιουργεί τον πόνο και να την διορθώσει. Θα κάνει μια πλήρη ανάλυση της κίνησης των σπονδυλικών αρθρώσεων, θα ψηλαφίσει τους σπονδύλους και τους μύες της πάσχουσας περιοχής και θα εκτιμήσει αν υπάρχει πίεση κάποιου νεύρου. Ίσως χρειαστεί να συμβουλευτεί και τις ακτινογραφίες ή άλλες απεικονιστικές εξετάσεις που μπορεί να έχετε κάνει και θα σας ρωτήσει για τις δραστηριότητες, τη στάση σας και τις συνήθειές σας.